TuiNa massage bij overgangsklachten

De overgang, een nieuwe levensfase. De chinees geneeskundige visie zegt het volgende over de overgang: het bloed daalt niet meer maar stijgt op naar het hart en de geest, de vrouw krijgt een status als wijze vrouw.
De overgang is een veranderingsproces waar iedere vrouw doorheen gaat en waarin ons lichaam en geest een nieuwe balans zoekt. De ene vrouw ervaart deze periode zonder klachten, de ander met een beetje klachten en weer een ander heeft veel hinder van de overgang. De duur van deze periode is voor iedere vrouw verschillend. 

Aan welke klachten valt zoal te denken?

  • opvliegers overdag en snachts
  • slapeloosheid
  • vermoeidheid
  • stemmingswisselingen
  • prikkelbaar
  • stress gevoeliger
  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • concentratie problemen

In het westen van de wereld hebben veel vrouwen last van overgangsklachten doordat we over het algemeen geneigd zijn om door te gaan en niet te luisteren naar de signalen die ons lichaam afgeeft. In deze periode vraagt ons lichaam juist om rust en balans. Dat kan best lastig zijn als je je aandacht moet verdelen aan verschillende aspecten in je leven. TuiNa massage kan verlichting geven van de klachten en ondersteunend zijn in deze periode. Tijdens de eerste afspraak ga ik in gesprek met je over welke klachten er op welke gebieden zijn. Daarna volgt de eerste massage behandeling. TuiNa massage zorgt ervoor dat je lichaam in een rust toestand komt waardoor je lichaam kan herstellen.

Iedereen reageert anders op een TuiNa massage. Het is afhankelijk van hoe je fysiologie werkt en wat er speelt in je leven. De mogelijke effecten na de massage kunnen oa zijn: meer energie of juist je moe voelen, je heel blij of opgeruimd voelen of huilerig. Tijdens de massage komen afvalstoffen vrij die het lichaam na de massage gaan verlaten. Water drinken na de massage is daarom van belang om de afvalstoffen af te voeren. Je lichaam gaat, de periode na de massage, op zoek naar een nieuwe balans. Luister naar je lichaam na de massage en geef daar gehoor aan of vraag je af waarom reageer ik zo? Zit er mij iets dwars of wil ik eigenlijk iets veranderen waar ik niet aan toe kom?

Tijdens het laatste jaar van mijn opleiding heb ik me verdiept in het onderwerp “Vrouwen in de overgang die last hebben van opvliegers overdag en in de nacht”. Hiervan maakte ik mijn afstudeerproject. Bij het merendeel van de vrouwen die meededen in dit project nam de intensiteit van de opvliegers af. Bijkomende klachten die de vrouwen hadden verminderden of verdwenen zelfs. De bijkomende klachten bestonden uit slapeloosheid, prikkelbaar, stress gevoelig, emotioneel in onbalans, last van stijve gewrichten en spieren. De vrouwen kregen vijf weken achtereen een massagebehandeling. Een aantal van hen zijn daarna blijven komen voor een onderhoudsmassage.