TuiNa en massage bij kanker

Wat kan massage bij kanker voor u betekenen?
Door de diagnose en de behandelingen in het ziekenhuis is er veel gebeurd, zowel fysiek, mentaal als op emotioneel gebied. Op allerlei vlakken veranderd er wat. Op diverse gebieden kan men ondersteuning krijgen tijdens of na behandelingen waaronder massage.

Tijdens of net na de behandelingen voor kanker staat het lichaam in een overlevingsstand. Deze stand wordt geregeld door het sympatisch zenuwstelsel. Massage activeert dat deel van het zenuwstelsel wat voor rust zorgt. Dit deel noemen we het parasympatisch zenuwstelsel.
Massage kan helpen om op een andere manier het contact met uw lichaam te voelen en daardoor het vertrouwen in uw lichaam herstellen.

Wat voor een soort massage is het?
De massage wordt met aandacht gegeven en is niet gericht op medisch handelen ten aanzien van de kanker. Aandacht op een zachte manier voor lichaam en geest waardoor er een diepe ontspanning bereikt wordt. De massage technieken die hiervoor gebruikt worden zijn lichte TuiNa massage technieken.  Lichte massage technieken zorgen ervoor dat het parasympatisch zenuwstelsel aangesproken wordt waardoor er een diepe ontspanning volgt. 

De massage bestaat de eerste keer uit een intake en massage. Zo krijg ik een goed beeld van behandelingen, klachten en conditie om een verantwoorde massage te geven. De vervolgafspraak zal bestaan uit een kort gesprek en de massage. Dat gesprek gaat over hoe het na de vorige massage is gegaan en of er nog veranderingen zijn in de situatie.

Het is goed om te weten dat er een aantal algehele contra-indicaties zijn, dit betekent dat er situaties zijn wanneer er niet gemasseerd mag worden.
– Koorts
– Actuele trombose, acute diep veneuze trombose, longembolie.
– Infecties

Specialisatietraining en netwerk
In de specialisatietraining die ik heb gevolgd bij het ‘Instituut Massage bij kanker’ is o.a. aanbod gekomen wanneer er wel en wanneer er niet gemasseerd kan worden bij kanker en waar ik rekening mee dien te houden als er bijwerkingen zijn. Deze training heb ik gevolgd om op een veilige en verantwoorde wijze een massage tijdens of na de behandelingen te kunnen geven.

Tijdens de opleiding heb ik stage gelopen in het Alexander Monro ziekenhuis te Bilthoven waar ik op de dagbehandeling massages mocht geven aan mensen die op dat moment een chemokuur kregen. Dit ziekenhuis is gespecialiseerd in borstkanker- en borstzorg.

Om mijn kennis op peil te houden en massage bij kanker meer bekendheid te geven ben ik oa ook aangesloten bij het Netwerk massage bij kanker. 

Wilt u meer informatie of een afspraak maken dan kunt u contact opnemen met Petra Camphuis,
telnr: 06-38518814. U kunt ook online een afspraak inplannen.

Ervaringen
Wilt u een reactie geven op een behandeling die u hebt gehad voor massage bij kanker? Wij horen dat graag!

1 nieuwe reactie:

  1. Na mijn diagnose borstkanker kwam ik in een rollercoaster terecht. Tijdens de spannende behandelingsperiode met een operatie en daarna 4 weken bestralen, heeft Petra mij behandeld door middel van massage bij kanker. Dit heeft mij goed geholpen om in de ontspanning te komen en ook energie te blijven houden. Door de massage had ik na de operatie ook minder last van pijn in het operatiegebied. Heel fijn om te merken wat deze fijne massage met je lijf kan doen. Het is bij alle ziekenhuisbezoeken ook heerlijk om zo’n moment voor jezelf te hebben. Ik kan het dan ook iedereen van harte aanbevelen. Dank je wel Petra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *